В Съвета за електронни медии зрее недоволство срещу  шефа на

...
В Съвета за електронни медии зрее недоволство срещу  шефа на
Коментари Харесай

Членове на СЕМ недоволни от шефа Соня Момчилова - протестират заради позициите й за Украйна

В Съвета за електронни медии зрее неодобрение срещу  шефа на регулатора Соня Младенова. Представителите на „ Демократична България “ и на „ Продължаваме промяната “ в Съвета за електронни медии – някогашният водещ в „ Дарик радио “ Пролет Велкова и юристът Симона Велева, са подлагали на критика Момчилова поради нейни изявления по отношение на войната в Украйна при нейно скорошно изявление в предаването на Георги Любенов по Българска национална телевизия. Това излиза наяве от протокола на съвещанието на медийния регулатор, оповестява. Момчилова е от квотата на президента Румен Радев и е някогашен представител на едно от служебните му държавни управления. Искането на Велкова да разяснява думите на Момчилова е включена като изключителна точка в дневния ред на въпросното съвещание, като „ въздържал се “ е дал своя вот само представителят на ГЕРБ Галина Георгиева.

В изявлението си Велкова порицава Момчилова поради подигравателен въпрос по отношение на позицията на България против експанзията на Русия: " Какво значи да се придържаме към полезности, които съответствали на нашия цивилизационен избор? ", както и за коментара й: " Придържането към тях от страна на публицистите е демонстрация на несъразмерна хрисимост да се причислят към конформистка позиция, което ще ни коства скъпо ".

„ От цялостния подтекст на изявлението излиза наяве, че госпожа Момчилова има поради полезностите, към които е проведено общоевропейското ни съществуване. Зрителите за следващ път чуха госпожа Момчилова да насърчава по този начин наречената " друга позиция " за войната в Украйна, казвайки че: " мисленето в парадигмата враг-жертва е мисловна структура вид мостра ". Всъщност мисленето в тази парадигма е обща позиция на страните от Европейски Съюз и на Организация на обединените нации, в случай че това се има поради под „ мостра “. Моето разбиране е, че сходни тези влизат в тежък спор с главната функционалност на Съвет за електронни медии да отстоява спазването на етичните и професионални стандарти в публицистиката и да противодейства на дезинформацията. Без да оборвам правото на свободно изложение на всеки един от членовете на Съвет за електронни медии, считам, че с тези свои позиции госпожа Момчилова не работи за престижа на регулатора и подхранва тези сериозни гласове в обществото, които не виждат смисъл от съществуването на Съвет за електронни медии “, разяснява Велкова.

Симона Велева добавя, че изявлението на Момчилова по-скоро не отразява мнението и мнението на Съвет за електронни медии, взето от предходния състав на регулатора с ръководител Бетина Жотева през март т.г. В него се показва, че се взема поради грубото нарушение на интернационалното право от страна на Русия и похищението върху териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна. „ Има няколко значими и значими заявления, в това число и от страна на Съвета на Европейски Съюз, които са също в тази посока, както и декларация от Народното събрание. Особено поради офанзивата, която се случи върху няколко уеб страницата, в това число и на Държавна организация Разузнаване, интервютата и посланията, които насочиха министърът на външните работи, министърът на вътрешните работи и ръководителят на ДАР точно, че тези офанзиви идват от Русия и те третират България като вражеска страна. Според мен е хубаво да има обща институционална посока на говоренето по тази тематика и в този смисъл и с оглед решенията на Съвет за електронни медии също мисля, че не отразяват изцяло институционалната позиция “, обобщава Велева. Съгласно Закона за радиото и малкия екран ръководителят на Съвет за електронни медии съставлява органа, а също и реализира връзките с държавните органи и с доставчиците на медийни услуги, както и с интернационалните организации в региона на медийните услуги.  

Момчилова не дава отговор всъщност на мненията на сътрудниците си. Тя декларира, че „ житейските й правила и дисциплината, които упражнява от години, е да не влиза в извинителен режим “.

До изявлението на Момчилова в Българска национална телевизия се стигна след сигнал на Атлантическия съвет на България до Съвет за електронни медии. В него те показваха неодобрение от обстоятелството, че водещият Георги Любенов кани в предаването си главно рупори на кремълската агитация, с което манипулират обществото.

Преди да стане началник на Съвет за електронни медии Момчилова беше печално известна като текстописец на чалгарските и цинични части на Слави Трифонов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР